Sähkön kulutusta mitataan ja mittarin toimintoja ohjataan etäyhteyden kautta. Etäluettavaa sähkömittaria ei tarvitse käydä lukemassa paikan päällä, vaan tiedot sähkönkulutuksesta siirtyvät sähköisesti päivittäin. Myös sähkösopimusten alkamiseen ja päättämiseen liittyvissä sähköjen kytkennöissä ja katkaisuissa sähköt kytketään päälle tai pois suurimmaksi osaksi etäyhteyden kautta.

Älykäs sähköverkko hyödyttää sähkönkäyttäjiä monella tavalla. Älykäs sähköverkko auttaa mahdollistaa mm. energian käytön optimoinnin kaikille käyttäjille. Tampereella asiakkaillemme vaihdetaan vuosina 2024-2027 uuden sukupolven sähkömittareita. Nämä älymittarit tarjoavat entistä tarkempaa tietoa omasta sähkönkäytöstä ja monia uusia toiminnallisuuksia.

Uusien sähkömittareiden vaihto alkaa

Vaihdamme vuosina kesäkuusta 2024 alkaen yli 130 000 asiakkaallemme uudet, älykkäät sähkömittarit.

Uudessa sähkömittarissa on monia uusia ominaisuuksia, mm. HAN-portti (Home Automation Network), johon voi kytkeä oman kulutuksen seurantalaitteen. HAN-portti mahdollistaa mm. pörssisähkön hinnan perusteella tapahtuvat kuormanohjaukset ja liitännän kotiautomaatiojärjestelmiin.

Älä katkaise etäluentayhteyttä

Jos haluat katkaista sähköt kiinteistöstäsi, esimerkiksi kesämökistä talven ajaksi, älä katkaise sähköjä pääkytkimestä, vaan mittarissa olevasta painikkeesta. Tällöin sähköt katkeavat kiinteistöstä, mutta etäluentayhteys säilyy. Jos katkaiset sähköt pääkytkimestä, yhteys mittaukseen loppuu ja laskutuksesi siirtyy arviolaskutukseen. Tällöin saatat saada laskuja, vaikkei kiinteistössäsi kuluisi sähköä lainkaan.

Seuraa ja optimoi omaa energiankulutustasi

Sähkön siirron tiedot löydät Tampereen Energia Sähköverkon Sähkiksestä. Voit tarkastella omaa kulutustasi, laskuja, sähkökatkoja sekä suunniteltuja keskeytyksiä sekä jos omistat aurinkopaneelit, löydät Sähkiksestä myös sähkön pientuotannon tuottotietosi.