Tekstiviesti kertoo tiedon alkaneesta sähkökatkosta noin viiden minuutin sisällä siitä, kun se on Tampereen Energia Sähköverkon tiedossa. Lisäksi saat kuittausviestin 10–15 minuutin kuluttua siitä, kun sähköt jälleen toimivat käyttöpaikallasi. Palvelun käyttöönotto edellyttää asiakasnumerosi ja käyttöpaikkanumerosi lähettämistä palveluun ja on maksuton.

Toimi näin

1

Lähetä tekstiviesti numeroon 18200

TSAHKO asiakasnumerosi käyttöpaikkanumerosi (esim. TSAHKO 1234567 6123456) Löydät nämä tiedot laskultasi.

2

Saat kuittausviestin palvelun aktivoinnista

Saat kuittausviestin palvelun aktivoimisesta. Viesti sisältää myös ohjeet siitä, kuinka palvelusta poistutaan. Viestit tulevat siihen puhelinnumeroon, jolla kirjauduit palveluun.

Vinkki! Asiakasnumeron ja käyttöpaikkanumeron löydät esimerkiksi sähkön siirtolaskustasi.

Palvelusta poistutaan lähettämällä numeroon 18200 tekstiviesti: TSAHKO SULJE. Viesti sulkee palvelun kaikilta niiltä käyttöpaikoilta, joihin olit liittynyt puhelinnumerollasi.

Tekstiviestipalvelu on asiakkaillemme maksuton.

Mistä sähkökatkot johtuvat?

Sähkökatkot johtuvat yleisimmin säästä ja luonnonilmiöistä, kuten myrskyistä, ukkosista ja puihin kerääntyneistä lumikuormista. Myös maankaivutyöt, materiaalivauriot ja kulumat tai eläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Toisinaan sähköt katkaistaan suunnitellusti sähköverkon huolto-, rakennus-, korjaus- ja parannustöiden ajaksi.

Aina sähkökatko ei johdu häiriöstä tai viasta sähköverkossa tai -jakelussa, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi kotona palanut sulake tai vika sähkölaitteessa.

Lyhyet katkot ovat normaaleja

Muutaman sekunnin tai minuutin sähkökatkot, eli räpsyt, ovat sähköverkon suojauksesta johtuvia sähkökatkoja, joilla estetään pidemmän sähkökatkon syntyminen.

Vian aikana verkon suojausjärjestelmämme keskeyttää sähkönjakelun automaattisesti ja pyrkii palauttamaan sähköt lyhyen katkon jälkeen. Samalla suojausjärjestelmä tunnistaa vikaa. Järjestelmä yrittää palautusta noin sekunnissa, ja jos vika ei poistu, muutaman minuutin kuluttua uudelleen. Tunnistamisen aikana saattaa esiintyä useita lyhyitä räpsyjä, jotka eivät ole vaarallisia.

Niitä aiheuttavat etenkin keväällä ja syksyllä esimerkiksi muuttolinnut, ukkonen, tuulen mukana lentävät oksat ja talvella suuret lumikuormat. Automaattisen suojausjärjestelmän avulla vältytään pidemmiltä sähkökatkoilta, sillä suurin osa häiriöistä poistuu sen aikana. Tampereella suurin osa sähköverkosta on maan alla, joten räpsytkin ovat melko harvinaisia.