Kodin energiankäytöstä huomattava osa käytetään lämmitykseen

Kodin energiankäytöstä keskimäärin noin 2/3 kuluu tilojen lämmitykseen ja noin 15 % lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Loppu kodin energiankulutuksesta kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen.

Lämmitysenergian kulutus muodostaa asuinrakennusten suurimman yksittäisen kustannuserän. Kulutettu lämmitysenergia jakaantuu liki tasan rakennuksen johtumishäviöiden, ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmityksen kesken. Johtumishäviöitä vähennät säätämällä rakennuksen lämmitysverkostoa tai perinteisesti tiivistämällä ikkunoita ja parvekeovia.

Lämmöntalteenottojärjestelmä voi vähentää ilmanvaihdon lämmönkulutusta yli puolet verrattuna tavalliseen poistoilmanvaihtoon. Lämpimän käyttöveden energiankulutukseen vaikuttavat käytetyn veden määrä, putkiston eristystaso ja käyttövesiverkostoon liitetyt lämmityslaitteet.

Vedenkulutuksessa käyttötottumukset ja vesikalusteet avainasemassa

Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 113 l/vrk. Suomalaisten vedenkulutuksessa on kuitenkin suuria eroja kotitalouksien välillä. Toiset pärjäävät hieman vajaalla 50 litralla vuorokaudessa, kun taas joillakin vettä kuluu vuorokauden mittaan jopa yli 300 litraa. Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, sillä noin 15 prosenttia energiasta kuluu veden lämmittämiseen.

Sähkö viidesosa kodin energiankulutuksesta

Kotitaloussähkön käyttö riippuu asumismuodosta, kotitalouden koosta, kodin laitteista ja käyttötottumuksista. Sähkönkulutukseltaan kolme suurinta kotitalouksien laiteryhmää sähkökiukaan jälkeen ovat valaistus, kylmälaitteet ja kodin elektroniikka.

Nämä laitteet saattavat nostaa sähkönkulutustasi yli keskiarvon:

  • lattialämmitys (varaava tai mukavuuslämmitys esimerkiksi märkätiloissa)
  • vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit
  • vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet ja viihde-elektroniikka
  • sähkökiuas

Seuraa sähkönkulutustasi Sähkiksestä

Omaan sähkönkulutukseen on hyvä tutustua ja tunnistaa omat huippukulutushetket. Asiakkaanamme pääset seuraamaan kodin energiankäyttöä maksuttomasta Sähkis-palvelusta.