Mikä HAN-portti on?

HAN-portti eli Home Automation Network-portti on reaaliaikainen ulostulo sähkömittarin mittaustiedolle. Voit hyödyntää sitä käyttää monipuolisesti kiinteistöjärjestelmiesi ohjaamiseen sekä sähkönkulutusseurantaan. HAN-portin kautta voidaan lähettää tietoa mittarista ulos, mutta sen kautta et voi vaikuttaa mittarin toimintaan tai sen sisältämiin tietoihin.

Mitä hyötyä minulle on HAN-portista?

HAN-portin avulla voit seurata tehokkaammin sähkönkulutustasi

HAN-porttiin voit vaikkapa kytkeä oman energian seurantalaitteen. Pystyt halutessasi seuraamaan täysin reaaliaikaisesti omaa sähkönkulutustasi.

Porttiin voi kytkeä myös ohjaustiedon vaikkapa älykkään sähköauton latausjärjestelmään tai kotiautomaatio-järjestelmään.

HAN-portin avulla saat ohjattua sähkön käyttöäsi uudella tavalla

Uuden sähkömittarin kahden kuormanohjausreleen ansiosta voit ohjata osaa sähkökuormistasi. Toinen rele voi esimerkiksi ohjata lämminvesivaraajaa ja toinen sähköauton latausta tai sähkölämmitystä.

Järjestelmän avulla voit jatkossa itse valita sopivat ohjausajat tai antaa ohjauksen sähkönmyyntiyhtiön hoidettavaksi nykyisen yö/päivä-ohjauksen sijaan. Se mahdollistaa myös mm. pörssisähkön hinnan perusteella tapahtuvat kuormanohjaukset siten, että pystyt hyödyntämään halvimmat tunnit.

Taloautomaatioratkaisujen kehittyessä uusi älykäs mittari taipuu moneen uuteen ominaisuuteen tulevaisuudessa.

Miten saan HAN-portin käyttöön?

Asennushetkellä HAN-portti ei ole käytössä, mutta tarvittaessa voit pyytää sen aktivointia alla olevalla lomakkeella. Joissain viime vuosina vaihdetuista mittareista on HAN-portti jo valmiina. Voit kysyä oman mittarisi tilannetta lomakkeella.Lähetettyäsi lomakkeen, tarkistamme onko mittarissasi jo HAN-portti.

HAN-portin aktivointipyyntö

HAN-portin aktivointipyyntö

Nimi(Pakollinen)
Osoite(Pakollinen)
Katso tunnus laskulta
Käsittelemme lomakkeella antamiasi henkilötietoja Tampereen Energia Sähköverkon Yleisten tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Keräsimme vastauksia joihinkin HAN-porttia koskeviin kysymyksiin

Mikä on HAN-portti?

HAN-portti eli kotiautomaatioliitäntä  mahdollistaa reaaliaikaisen ulostulon sähkömittarin mittaustiedolle. HAN-portti mahdollistaa esimerkiksi sähköauton latausjärjestelmän kytkemisen älypuhelimeen. HAN-portin avulla pystyt halutessasi seuraamaan täysin reaaliaikaisesti omaa sähkönkulutustasi. HAN-portti kytketään erikseen. Voit tilata aktivoinnin alla olevalla lomakkeelta.

Mittarilla on RJ12-liitinpaikka, johon asiakas voi kytkeä oman laitteensa.

 

Mitä tietoja HAN-portista on saatavilla?

HAN-portti antaa ulos ASCII-muotoista tietoa. Mittaustietoina tulee mittarin kumulatiiviset energiat pätö- ja loisenergioille, hetkellinen pätö- ja loisteho,  vaihekohtaiset pätö- ja loistehotiedot sekä vaihekohtaiset jännite- ja virtatiedot.

Tarkemmin rajapinta on kuvattu SESKO:n suosituksessa SK 13-1:2022 (pdf)

Miten voin aktivoida uuden sähkömittarini HAN-portin käyttööni?

Sähkömittarin HAN-portti ei ole käytössä asennushetkellä. HAN-portti voidaan ottaa käyttöön tarvittaessa.  Käyttöönotto on sinulle ilmainen.

Voit pyytää sähkömittarin HAN-portin käyttöönottoa tältä sivulta löytyvällä lomakkeella

 

Maksaako HAN-portin käyttö?

HAN-portin eli kotiautomaatioliitännän käyttö on sinulle maksutonta.

Voinko HAN-portin avulla vaikuttaa sähkömittarin toimintaan?

HAN-portti on yksisuuntainen. Sen kautta voidaan siirtää energiatietoja mittarista ulos, mutta sillä ei voi vaikuttaa sähkömittarin toimintaan tai sen sisältämiin tietoihin.