Pitääkö sähkön siirtosopimus tehdä erikseen?

Kerrostalossa sähköliittymät on hoidettu taloyhtiön puolesta. Asukkaan ei tarvitse huolehtia kuin asunnon sähkösopimuksesta.

Talon rakentamiseen kuuluu olennaisena osana myös sähköliittymän tekeminen. Sähköliittymä tehdään siis taloa tai kesämökkiä rakentaessa. Meille sähkön siirtosopimus tehdään Tampereen alueella.

Kerrostaloon tai rivitaloon muutettaessa sinun ei tarvitse tehdä erikseen sähkön siirtosopimusta. Sinun tulee huolehtia vain sähkösopimuksen tekemisestä.

Tilaa sähköliittymä kätevästi netistä

Ota yhteyttä taloprojektisi sähköurakoitsijaan tai -suunnittelijaan hyvissä ajoin. Valitsette yhdessä pääsulakekoon, jonka uusi kotinne tarvitsee, ja mistä sähkö tulee tontille. Sähkösuunnitelmia tarvitaan jo maanrakennusvaiheessa, jotta tarvittavat putkitukset ja maadoitukset pystytään tekemään oikein. Muista, että tarvitset sähköä myös työmaa-aikana.

Jos haluat rakentaa tai liittää suurempaa sähköntarvetta vaativaa yritystoimintaa, teollisuustiloja tai suurempia työmaita sähköverkkoon, saat apua sähkösuunnittelijaltasi.

Voit tilata uuden liittymän alla olevalla lomakkeella

Uuden sähköliittymän tilauslomake

Näin hankit sähköliittymän

1. Valitse sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija

Hanki ensin rakennuslupa. Valitse sitten sähkösuunnittelija laatimaan sähkösuunnitelmat ja sähköurakoitsija tekemään sähkötyöt. Tee valinnat riittävän ajoissa – jo maanrakennusaikana. Tee urakkasopimus kirjallisena.

Sähkösuunnittelija määrittelee sähkötehon tarpeen kiinteistöösi sekä tarvittavan pääsulakekoon. Tehon tarpeeseen vaikuttaa esimerkiksi kiinteistön lämmitysjärjestelmän valinta ja mahdollinen sähköauton lataustarve.

Sähköurakoitsija vastaa tontin ja talon osuuden sähkötöistä sekä -asennuksista ja laatii sähköistysaikataulun. Urakoitsijan on oltava Tukesin hyväksymä. Joskus urakoitsija toimii myös sähkösuunnittelijana.

2 . Tarkista liittymän hinta ja tee tilaus

Tee tilaus riittävän ajoissa, vähintään 3 kk ennen liittymän kytkemistä. Tarvittaessa sähkösuunnittelijasi auttaa sinua.  Liittymähinnastosta löydät hinnan liittymällesi. Sähköliittymän liittymismaksu määräytyy pääsulakekoon ja liittymän maantieteellisen sijainnin mukaan.

Tarvitse pysyvän sähköliittymän tilausta varten:

  • asemapiirroksen, josta selviää sähkökeskuksen sijainti sekä liittymiskaapelin reitti
  • pohjakuva mistä käy ilmi kulkureitti pääkeskukselle (Yli 63A kohteet)
  • sähkösuunnitelman
  • tontin rekisteröintitiedot
  • pääsulakekoon
  • arvioidun liittymän kytkentäpäivän

Kun liittymätilaus on puolestamme hyväksytty, lähetämme sinulle sopimuksen allekirjoitettavaksi halutessasi joko sähköisesti tai postitse.

Sen jälkeen kuluu noin 1–3 kuukautta, ja sähkö on tonttisi rajalla.  Kysy lisäksi sähköurakoitsijaltasi, tarvitseeko kohteesi rakennusaikaista sähköä.

Jos kohde vaatii lisäselvittelyjä, olemme sinuun yhteydessä.

3 . Tee sähkön myyntisopimus

Tampereen Energia Sähköverkko Oy vastaa alueesi sähköverkosta ja sähkön siirrosta, mutta ei myy eikä tuota sähköä. Voit vapaasti kilpailuttaa ja valita sähkönmyyjäsi.

Uusi liittymäsi vaatii sähkönmyyntisopimuksen ennen sähkömittarin asennusta. Tee sähkönmyyntisopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa riittävän ajoissa, mutta viimeistään kaksi viikkoa ennen mittarin asennusta. Myyntiyhtiösi ilmoittaa sopimuksesta meille ja teemme tietojen mukaan sähköverkkosopimuksen. Lähetämme sinulle sähköverkkosopimuksen postitse.

Voit vapaasti kilpailuttaa sähkönmyyjän esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämältä https://www.sahkonhinta.fi/ – sivulta

4. Liittymän rakentaminen

Kun olet tilannut sähköliittymän, aloitamme sen suunnittelun ja rakentamisen.

Urakoitsijamme rakentaa liittymän maakaapelina liittämiskohtaan tontin rajalle asti. Urakoitsija hankkii tarvittavat luvat ja tilaa materiaalit. Valitsemasi sähköurakoitsija vastaa tontin sähkötöistä liittämiskohdasta eteenpäin.

5 . Mittarin asennus ja sähköjen kytkentä

Pyydä sähköurakoitsijaasi hoitamaan sähkön kytkennän ja mittaroinnin.

Urakoitsijasi vastuulla on se, että laitteisto on käyttöönottotarkastettu ja se on määräysten ja jakeluverkonhaltijan ohjeiden mukaisessa kunnossa. Tarkastuksesta tehdään pöytäkirja ja se jätetään kiinteistön omistajalle.

Urakoitsijasi vastaa myös mittauskeskuksen asennuksesta. Mittauskeskuksen ja liittymiskaapelin on oltava valmiiksi asennettuina, ja kaapelin kytkettynä mittauskeskukseen. Tampereen Energia Sähköverkon urakoitsija asentaa lopuksi sähkömittarin ja kytkee liittymän verkkoon sovittuna ajankohtana.

Tämän jälkeen  voit alkaa käyttämään kiinteistössäsi sähköä normaalisti.

Oletko ostanut tai myymässä omakotitalon? Muista sähköliittymän siirto

Jos olet ostanut omakotitalon, jossa on olemassa oleva sähköliittymä, muista siirtää liittymissopimus kaupanteon yhteydessä sinun nimiisi.

Myydessäsi omakotitaloa siirrä liittymissopimus ostajalle. Kummatkin toimenpiteet voit tehdä alla olevalla lomakkeella.

Liittymissopimuksen siirto

Muista tehdä sähkösopimus, kun muutat kerrostaloon

Jos olet muuttamassa kerrostaloon tai muuhun taloyhtiöön, et tarvitse omaa sähköliittymää, koska se on taloyhtiön vastuulla. Muuton yhteydessä riittää, että teet sähkön myyntisopimuksen sähkönmyyjän kanssa uuteen asuntoosi. Myyjä hoitaa sinulle samalla myös sähkön siirtosopimuksen. Tampereen alueella toimitusvelvollisena myyjänä on Tampereen Energia, mutta voit valita vapaasti sähkönmyyjäsi.

Haluatko tietoa nykyisestä sähköliittymästäsi?

Jos haluat tiedustella nykyisen sähköliittymän tilannetta, esimerkiksi sen sijaintia tontilla, liittymäluokkaa tai liittymisjohdon tyyppiä, voit tehdä sen kätevästi oheisella lomakkeella.

Liittymätietojen tiedustelulomake

Tarvitsetko apua? Ota yhteyttä liittymäpalveluumme

Alla olevalla lomakkeella voi ottaa tarvittaessa yhteyttä sähköliittymien asiantuntijoihin, mikäli liittymäasioista on kysyttävää.

Yhteydenotto: sähköliittymät ja mittarointi

Yhteydenotto: sähköliittymät ja mittarointi

Pakolliset tiedot on merkitty tähdellä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Yhteystiedot*
Katuosoite
Asiakasnumero
Puhelin
Sähköposti
Käsittelemme lomakkeella antamiasi henkilötietoja Tampereen Energia Sähköverkon Yleisten tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.