Vuonna 1988 nuori Petri Sihvo oli valmistunut ammattikoulusta sähköasentajaksi ja sai hyviä uutisia: hän pääsi Sähkölaitokselle oppisopimuksella apuasentajan töihin.

– Aloitin kaapeliasennuksilla, sitten sähköasema- ja muuntamohommiin ja ilmajohtoryhmiin. Olen aina sanonut, että olen ojasta noussut.

Kaapeliryhmissä Petri teki mm. 20 kV jatkoja ja päätteitä sekä 0,4 kV pienjännitekaapeliasennusta.

– Yhtenä päivänä oli 20 astetta pakkasta, tuuli aika kovaa ja olin Mältinrannassa pylväässä töissä. Piti kytkeä kaapeli ilmajohtoverkkoon. Näpit oli jäässä eikä homma lähtenyt luistamaan. Silloin mietin, että mitä jos toimistohommat olisivat sittenkin se minun juttuni. Laitoin hakupaperit seuraavaan ammattikorkeakouluhakuun ja valmistuin sieltä insinööriksi 1996. Opiskelut suoritin opintovapaalla ja kesät olin täällä töissä. Ensimmäisenä kesänä olin kaivuuryhmässä perämiehenä ja sen jälkeen mestaria tuuraamassa, Petri muistelee.

Valmistumisen jälkeen Petri valittiin määräaikaiseen insinöörin toimeen vuodeksi. Sitten lopputyön valvoja Mika Pekkinen kysyi, haluaisiko Petri lähteä mukaan verkkotietojärjestelmän uusimisprojektiin. Tottakai lähti! Petri sai kehitysinsinöörin paikan ja oppi paljon uutta. Vuonna 2009 hän aloitti verkkopäällikkönä. Silloin hän vastasi Sähköverkon investoinneista, omaisuudenhallintaprosessista sekä oli yhteyshenkilö valvovan viranomaisen eli Energiaviraston suuntaan. Hän on tehnyt monenlaisia raportteja ja suunnitellut tulevaa.

– Työni on ollut vaihtelevaa ja koen kehittyneeni vuosien ja vuosikymmenien aikana. Olen saanut vapaat kädet tehdä työni omalla tavallani luovasti ja olen saanut päättää aika isoistakin asioista. Esihenkilöt ovat uskaltaneet luottaa.

Petrin viimeisin tutkinto on ylempi ammattikorkeakoulututkinto teknologiajohtamisesta. Petri valittiin Tampereen Energia Sähköverkon toimitusjohtajaksi vuonna 2021.

Tätä uratarinaa varten Petriltä kysyttiin, mitä hänelle tulee mieleen seuraavista sanoista:

Ammattiylpeys

”On suurin ylpeyden aihe, että olemme pystyneet vaikuttamaan alueen kriittiseen järjestelmään ja sen toimitusvarmuuteen. Järjestelmä toimii jo aika hyvin.”

Työmotivaatio

”Minua motivoi oma työyhteisömme tulemaan joka päivä töihin. On kiva tulla, kun tietää saavansa työkavereilta tukea omillekin haasteille. Voin kysyä matalla kynnyksellä tyhmiäkin, eikä kukaan katso kieroon.”  

Työhyvinvointi

”Tietoa tulee joka kanavasta ja toimistotyöntekijäkin voi nyykähtää tietotulvan alle. Pitää löytää hyvät tavat tehdä työtä ja tauottaa järkevästi. Työyhteisöllisyys on tärkeä osa työhyvinvointia. Kun työyhteisössä on hyvä olla, sitä kautta tulee myös tehokkuus ja tuottavuus.”

Urasuunnittelu

”Meillä vaihtuvuus on erittäin alhaisella tasolla ja hommat ovat olleet samankaltaisia vuosikymmenet. Se on aiheuttanut haasteita ihmisten henkilökohtaisiin urasuunnitelmiin, mutta nyt tilanne on toinen. Energiamurros tuo uudenlaisia osaamistarpeita ja sitä kautta voi tehdä paremmin urasuunnitelmiakin. Osa vanhoista tehtävistä häviää datalla johtamisen ja automatisoinnin kautta. Työtehtävät muuttuvat rutiineista haastavampiin ja mielenkiintoisempiin.”

Verkostoituminen

”Ei ole luonteenomaisin piirteeni, mutta verkostoituminen antaa paljon, kunhan rohkaistuu tekemään sitä. En ole suuna päänä missään, mutta lopputulokset ovat yleensä positiivisia yllätyksiä. Suosittelen osallistumaan alan omiin tapahtumiin, jos on kaistaa. Mene rohkeasti muuhunkin kuin tuttujen seuraan: aina voi kysyä, kuka olet ja mitä teet. Siten saa usein mielenkiintoisia tuttavuuksia.”

Maakaapeli

”Käytännössä emme ole 15 vuoteen rakentaneet ilmajohtoja. Asemakaava-alueella ei muuta vaihtoehtoa kuin maakaapelointi, mutta haja-asutusalueella asia ei ole yhtä mustavalkoinen. Tulemme rakentamaan ilmajohtoa tiettyihin paikkoihin haja-asutusalueelle, mutta asiakkaita niiden haarojen perässä tulee olemaan hyvin maltillisesti.”

Monopoli

”Monopoliasema laittaa yrittämään vieläkin enemmän, koska asema täytyy ansaita. Se on tasapainoilua asiakkaiden ja omistajien intressien kanssa. Olemme syrjimätön ja tasapuolinen kaikille asiakkaille. Näen monopolin luottamusasemana, josta pitää huolehtia jatkuvasti. On tärkeää, että pystymme perustelemaan ratkaisumme valvovalle viranomaiselle.”

Strategia

”Jotta pystymme mahdollistamaan alueemme vihreän siirtymän teollisuuden olosuhteet, strategiaamme on viilattava. Paine tulee siis ulkopuolelta. Olemassa olevaa tietoa pitää hyödyntää entistä paremmin strategisiin päätöksiin. Sitä tietoa on kertynyt vuosikymmenien ajan. Pidämme omistajamme Tampereen kaupungin tyytyväisenä jatkossakin, kun olemme mukana kaupungin positiivisessa kierteessä. Toimimme aktiivisen, kehittyvän kaupungin mahdollistajana ja pidämme Suomen mittakaavassa edulliset siirtohinnat jatkossakin. Tarkoitus leipoa uusi strategia pihalle jo ennen kesälomaa. Haudutellaan sitä kesällä ja syksyllä trimmataan vielä lisää.”

Haaste

”Tulevaisuuden ennustaminen on tällä hetkellä vaikeaa. Olemme uuden äärellä isojen tehokeskittymien johdosta verkkovastuualueellamme ja kokemukset ovat vielä ujonlaisia. On oikeastaan ihme, että Tampereella on niin vähän teollisuutta perustettu viime vuosina. Nyt kun sitä alkaa tulla, se on meille haaste. Toisaalta se luo mahdollisuuksia tehdä esimerkiksi normaalista poikkeavia ratkaisuja. Ukrainan sota on osoittanut, että energiainfra on erityisenä kiinnostuksen kohteena poikkeusoloissa. Siitä olen huolissani.”

Tampere

”Täällä on ollut hyvä olla, ei ole tullut kaipuuta muualle. Meillä on kova tekemisen meininki. Esimerkiksi vuonna 2005 meillä oli 122 000 käyttöpaikkaa ja nyt on 176 000. Rapea nousu 20 vuodessa! Täällä saadaan asioita toteutumaan, rakennamme kasvukuntaa ja mahdollistamme kaikkia uusia asioita. Tampereella on helppoa ja motivoivaa toimia.”

Oi aikoja, oi turvallisuuskäsityksiä!

– Teen yllä olevassa valokuvassa 20 kV päätettä muuntamossa noin vuonna 1990. Hirvittää nähdä tällaista, kun suojaimet puuttuvat kokonaan, mutta asenteet ja säädökset olivat silloin erilaisia, hämmästelee Petri Sihvo nyt vuonna 2025.