Hinnankorotuksen vaikutus asiakkaille on keskimäärin 3 %. Se sisältää energia- ja perusmaksun sekä sähköveron ja arvonlisäveron.

Energiamaksut laskivat Yleissiirrossa ja Aikasiirrossa. Kausisiirrossa energiamaksut hieman nousivat.

Perusmaksuihin tehtiin korotuksia Yleis-, Aika-, Kausi- ja Tilapäissiirrossa. Korotuksen suuruus riippuu siitä, mikä pääsulake sähkön käyttöpaikalla on. 

Seuraavassa taulukossa esitetään hinnanmuutoksen keskimääräinen vaikutus yleisimpiin asumismuotoihin. Osalla asiakkaistamme muutos on taulukossa mainittua suurempi, osalla hinnat jopa laskivat:

AsumismuotoVuosikulutus (kWh)Muutos (€/kk)Muutos (%)
Kerrostalo2 500 kWh0,25 €/kk1,5 %
Omakoti- ja rivitalo5 000 kWh-0,29 €/kk-1,0 %
Omakotitalo
sähkölämmitys
16 000 kWh-3,33 €/kk-3,4 %

Verkkopalvelumaksujamme on edellisen kerran muutettu syksyllä 2017. Sen jälkeen verkkopalveluiden tuottamisen kustannukset ovat kasvaneet, kun sekä rakennusmateriaalien että kunnossapito- ja rakentamistöiden hinnat ovat nousseet. Tampereen Energia Sähköverkon hinnat ovat muutoksen jälkeenkin Suomen edullisimpien joukossa, etenkin kerrostaloasiakkaiden osalta.

Sulakekoko vaikuttaa jatkossa perusmaksuun

Tampereen Energia Sähköverkko Oy siirtyi käytäntöön, jossa pääsulakkeen koko vaikuttaa sähkön siirron perusmaksuun. Monella muulla siirtoyhtiöllä käytäntö on ollut voimassa jo vuosia. Pääsulakkeen koko rajoittaa sen, kuinka suurta sähkökuormitusta kiinteistössä voi enintään käyttää yhtaikaa. Kotien tavallisin pääsulake on Suomessa 3 x 25 A.

Tähän saakka 25–63 ampeerin pääsulakkeilla on kaikilla ollut sama perusmaksu Yleissiirrossa. Jatkossa perusmaksu on sitä pienempi, mitä pienempi pääsulake. Mitä suurempi pääsulake, sitä suuremman siirtokapasiteetin asiakas varaa sähköverkosta. Päivä/yöhinnoittelussa on aiemminkin ollut perusmaksu sulakekoon mukaan.

– Tällä hetkellä pääsulaketta tyypillisesti korotetaan 3 x 35 A luokkaan, kun omakotitaloihin hankitaan ladattavia sähköautoja. Tässä on kuitenkin olennaisessa roolissa taloautomaatio sekä autojen latausten porrastaminen eri aikoihin. Asiakkaan ei siis välttämättä tarvitse korottaa pääsulaketta suuremmaksi, vaan hän voi optimoida omalla kulutuskäyttäytymisellään liittymänsä riittävyyttä. Jos saa 3 x 25 A riittämään, perusmaksu on pienempi, kertoo Tampereen Sähköverkon toimitusjohtaja Petri Sihvo.

Jos nykyinen tuote on ollut Yleissiirto 25–63 A, pääsulakkeen koko määrittää uuden tuotteen. Yleissiirron kokoluokille 25 A, 35 A, 50 A sekä 63 A tulee omat perusmaksunsa:

Nykyinen tuoteSulakekokoUusi tuote
Yleissiirto 25–63 A25 AYleissiirto 25 A
Yleissiirto 25–63 A35 AYleissiirto 35 A
Yleissiirto 25–63 A50 AYleissiirto 50 A
Yleissiirto 25–63 A63 AYleissiirto 63 A

Aikasiirrossa ne asiakkaat, joiden sulakekoko on 50 A, ovat aiemmin olleet Aikasiirto 63 A -tuotteella, mutta muutoksen myötä 50 A -sulakekokoluokalle tulee oma hinnoittelunsa. Aikasiirron hintarakenne pysyy muuten ennallaan. Muutoksen avulla otetaan nykyistä paremmin huomioon sulakekoon vaikutus asiakkaan sähköverkosta varaamaan siirtokapasiteettiin.

-Asiakas pystyy valinnoillaan vaikuttamaan kustannuksiinsa, kun maksuperusteet ovat avoimet ja läpinäkyvät, Petri Sihvo korostaa.

Haluatko pienentää pääsulakekokoasi?

Pääsulakekokoa on mahdollista pienentää. Ota ensin yhteyttä sähköalan ammattilaiseen, joka määrittelee tarvittavat työt. Oma urakoitsijasi on vastuussa sulakkeiden vaihtamisesta ja ilmoituksesta verkkoyhtiölle: tämä on välttämätöntä asiakastietojesi päivityksen kannalta.

Jos muutos ei vaadi sähkömittarin vaihtoa, siirtoa tai jännitekatkoa, toimenpide on maksuton

Jos sähkömittari joudutaan vaihtamaan tai siirtämään, se maksaa 81,84 €. Jos tarvitaan jännitekatko, se maksaa 291,40 €. Mainitut hinnat sisältävät arvonlisäveron. 

Uusi hinnasto

Avainsanat: sähköverkko