Loppukesällä usein ukkostaa, ylijännitesuojaus auttaa

Ukkoset rymistelevät Tampereen seudulla tyypillisesti hellejakson lopuksi. Ukkoset kiusaavat sähkönkäyttäjiä varsinkin maaseudulla, jossa laajasta kaapelointihankkeesta huolimatta johtoja on vielä reilusti myös ilmassa.

Kauttaaltaan maakaapeloitu sähköverkko sietää ukonilmoja hyvin. Sähkökatkon tai suorien vahinkojen syntyminen vaatii suoran tai ainakin lähes suoran salamaniskun rakennukseen tai sähkölaitteisiin. Nämä ovat melko harvinaisia.

Ilmajohtoverkon alueella tilanne on toinen. Salamaniskun ympärilleen muodostama sähkömagneettinen kenttä voi aiheuttaa ilmajohtoon ylijännitteitä melko kaukaa – osumatta johtoon tai laitteisiin suoraan. Ylijännitteet aiheuttavat laiterikkoja ja sulakkeiden palamisia. Vaikka ukkonen olisi kauempanakin, sen aiheuttamia häiriöitä joudumme poistamaan pikajälleenkytkennöillä eli tuttavallisemmin räpsyillä. Ne aiheuttavat hetkellisen sähkökatkon laajalle joukolle asiakkaita.

Uusille sähköasennuksille ylijännitesuojaus on nykyään suurilta osin pakollinen ilmajohtoverkon alueella. Kiinteän suojauksen rakentaminen vaatii asennusluvat omaavan sähköalan ammattilaisen. Ylijännitesuojauksen hankintaa kannattaa harkita vanhempiin asennuksiin varsinkin, jos käytössä on arvokasta ja ylijännitteelle herkkää tekniikkaa, kuten elektroniikkaa.

Ylijännitesuojaus suojelee herkkää tekniikkaa.

Jouni Vanhanarkaus

Tampereen Energia Sähköverkko Oy:n käyttöpäällikkö

Avainsanat: ilmajohtoverkko