Pientuotanto lisääntynyt vauhdilla

Asiakkaiden oman eli ns. pientuotannon lisääntyminen on ollut viimeiset kaksi vuotta todella vauhdikasta: tuotantopaikkojen määrä on moninkertaistunut, ja tuotantolaitteiden teho kasvanut. Muuan alan visiönääri maalaili viitisen vuotta sitten, että laitteiden hintojen puolittuessa tehot tuplaantuvat – ja osui aika lailla oikeaan. Kun keskimääräinen pientuotantoteho vielä neljä vuotta sitten oli kolmesta viiteen kilowattia, tällä hetkellä 6-10 kW on arkea. Hintojen osalta en ole vertailua tehnyt, mutta ei hintojen puolittuminen taida olla mahdottoman kaukana. Kilpailu lienee pitänyt huolen siitä.

Sähköautojen kotilataus haastaa latauskapasiteetin

Sähköautoilijat ovat toinen vihreän siirtymän näkyvä muutos sähköliittymien näkökulmasta. Ensihuuma taitaa tässäkin olla tasoittunut, mutta moni varmasti miettii siirtymistä sähköiseen kulkupeliin, ja sen myötä arvioi oman liittymänsä riittävyyttä latauskapasiteetin osalta. Alkuun asiakas lähti kotilatauksessa useimmiten lisäämään sähköliittymänsä tehoa, mutta tällä hetkellä erilaiset kuormanohjaustekniikat lienevät pohdintojen ykkösvaihtoehtona. Rajusti heilahdelleet pörssisähköhinnat myös ovat omalta osaltaan ohjanneet tähän. Hintojen heilahtelu tulee olemaan väistämätöntä tulevaisuuttamme, mutta ei ehkä aivan siihen tahtiin kuin alkuun kuviteltiin.

Sähkövarastot ovat tulevaisuutta

Pörssisähköön liittyen kolmantena arjen haasteenamme voi nostaa erilaiset sähkövarastot: moni miettii tätä mahdollisuutta, ei niinkään pörssikeinottelumielessä, mutta  hyödyntääkseen voimakkaita hintavaihteluita ja optimoidakseen omaa sähkönkulutustaan ja  kustannuksiaan. Tässä suhteessa taidetaan ottaa vielä ensiaskelia: kantaverkkoyhtiö houkuttelee sähköreservimarkkinoille monen kokoista toimijaa. Asiasta kiinnostuneille lisätietoja löytyy osoitteesta: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/reservit-ja-saatosahko/reservitoimittajalle/.

Kysytäänpä vielä lopuksi, mitä aiheesta osaa sanoa tämän päivän know-it-all eli tekoäly: ”Energiamurros on valtava haaste, mutta se on myös mahdollisuus. Se voi luoda uusia työpaikkoja, edistää talouskasvua ja parantaa ympäristön laatua. Siirtymällä kohti kestävämpää energiajärjestelmää voimme rakentaa paremman tulevaisuuden itsellemme ja tuleville sukupolville.”

Niinpä! Tässä kehityksessä suorastaan myrskyn silmässä on Tampereen Energia Sähköverkon Liittymäpalvelu.

Kirjoittaja Juha Korhonen, liittymäpalvelupäällikkö