1. Nopeampi kulutustietojen seuranta

Uusissa älymittareissa kulutustiedot ovat aiempaa reaaliaikaisemmin saatavissa, sillä niitä mitataan 15 minuutin välein ja kulutustiedot päivittyvät useita kertoja vuorokaudessa Sähkis-palveluun.

Uusi sähkömittari kannustaa energiansäästöön, ja sillä pystyt seuraamaan omien toimenpiteidesi vaikutusta selvästi aiempaa nopeammin. Voit nähdä jo saman vuorokauden aikana, paljonko esimerkiksi sähköauton lataaminen tai ilmalämpöpumpun sulkeminen vaikuttaa sähkönkulutukseen.

Mittarissa on ns. HAN-portti (Home Automation Network) eli kotiautomaatioliitäntä, johon voit kytkeä oman seurantalaitteen. Sen avulla pystyt halutessasi seuraamaan täysin reaaliaikaisesti omaa sähkönkulutustasi. Asennushetkellä HAN-portti ei ole käytössä, mutta tarvittaessa voit pyytää sen aktivointia alla olevalla lomakkeella.

HAN-portin aktivointipyyntö

HAN-portin aktivointipyyntö

Nimi(Pakollinen)
Osoite(Pakollinen)
Katso tunnus laskulta
Käsittelemme lomakkeella antamiasi henkilötietoja Tampereen Energia Sähköverkon Yleisten tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

2. Älykkäät sähkön käytön ohjaukset

Uudessa sähkömittarissa on kaksi kuormanohjausrelettä, joiden ansiosta voit ohjata osan sähkökuormista uudella tavalla. Toinen rele voi esimerkiksi ohjata lämminvesivaraajaa ja toinen sähköauton latausta tai sähkölämmitystä.

Järjestelmän avulla voit jatkossa itse valita sopivat ohjausajat tai antaa ohjauksen sähkönmyyntiyhtiön hoidettavaksi nykyisen yö/päivä-ohjauksen sijaan. Se mahdollistaa myös mm. pörssisähkön hinnan perusteella tapahtuvat kuormanohjaukset siten, että pystyt hyödyntämään halvimmat tunnit.

Jatkossa taloautomaatioratkaisujen kehittyessä uusi älykäs mittari on taipuu moneen uuteenkin ominaisuuteen tulevaisuudessa.

3. Uudenlaista sähköturvallisuutta

Sähköverkon kannalta tärkeitä uusia ominaisuuksia ovat esimerkiksi hälytystoiminnot.  Sähkömittari paljastaa vaikkapa vaaralliset nollaviat. Nollavikojen osalta on tärkeää saada automaattisesti tieto, ja pystymme myös reagoimaan pikaisesti. Siten sähköjärjestelmän turvallisuus ja edelleen myös oma turvallisuutesi paranee.

4. Muut hyödyt

Sähkön myyjäyhtiöille tulevat sähkömittarit mahdollistavat uudenlaiset sähkötuotteet. Kun mittausjakso on 15 minuuttia, sähkötuotteen hintakin voi vaihdella jopa vartin välein. Sähkön spot-hinta pörssissä on ainakin toistaiseksi kuitenkin tuntiperusteinen.