Näin hyödyt uusista sähkömittareista

Nopeampi kulutustietojen seuranta

Uusissa älymittareissa kulutustiedot ovat aiempaa reaaliaikaisemmin saatavissa, sillä niitä mitataan 15 minuutin välein ja kulutustiedot päivittyvät useita kertoja vuorokaudessa Sähkis-palveluun.

Uusi sähkömittari kannustaa energiansäästöön, koska voit seurata omien toimenpiteidesi vaikutusta selvästi aiempaa nopeammin. Voit nähdä jo saman vuorokauden aikana, paljonko esimerkiksi sähköauton lataaminen tai ilmalämpöpumpun sulkeminen vaikuttaa sähkönkulutukseen.

Monipuolinen HAN-portti

Mittarissa on ns. HAN-portti (Home Automation Network) eli kotiautomaatioliitäntä, johon voit kytkeä oman seurantalaitteen. Sen avulla pystyt halutessasi seuraamaan täysin reaaliaikaisesti omaa sähkönkulutustasi.

Porttiin voi kytkeä myös ohjaustiedon vaikkapa älykkään sähköauton latausjärjestelmään tai kotiautomaatio-järjestelmään.

Älykkäät sähkön käytön ohjaukset

Uuden sähkömittarin kahden kuormanohjausreleen ansiosta voit ohjata osan sähkökuormista uudella tavalla. Toinen rele voi esimerkiksi ohjata lämminvesivaraajaa ja toinen sähköauton latausta tai sähkölämmitystä.

Järjestelmän avulla voit jatkossa itse valita sopivat ohjausajat tai antaa ohjauksen sähkönmyyntiyhtiön hoidettavaksi nykyisen yö/päivä-ohjauksen sijaan. Se mahdollistaa myös mm. pörssisähkön hinnan perusteella tapahtuvat kuormanohjaukset siten, että pystyt hyödyntämään halvimmat tunnit.

Näin saat HAN-portin aktivoitua

Asennushetkellä HAN-portti ei ole käytössä, mutta tarvittaessa voit pyytää sen aktivointia alla olevalla lomakkeella.

HAN-portin aktivointipyyntö

HAN-portin aktivointipyyntö

Nimi(Pakollinen)
Osoite(Pakollinen)
Katso tunnus laskulta
Käsittelemme lomakkeella antamiasi henkilötietoja Tampereen Energia Sähköverkon Yleisten tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Uusi mittari lisää sähköturvallisuutta

Sähköverkon kannalta tärkeitä uusia ominaisuuksia ovat erilaiset hälytystoiminnot. Sähkömittari paljastaa vaikkapa vaaralliset nollaviat. Nollavioista on tärkeää saada automaattisesti tieto, jolloin pystymme myös reagoimaan pikaisesti. Siten sähköjärjestelmän turvallisuus ja edelleen myös oma turvallisuutesi paranee.

Sähkön myyjäyhtiöille tulevat sähkömittarit mahdollistavat myös aivan uudenlaiset sähkötuotteet. Kun mittausjakso on 15 minuuttia, sähkötuotteen hintakin voi vaihdella jopa vartin välein. Sähkön spot-hinta pörssissä on ainakin toistaiseksi kuitenkin tuntiperusteinen.

Tietoa mittarin vaihdosta

Asennusaikataulu

Mittarien vaihto alkaa kesäkuussa 2024. Ensimmäisen vuoden aikana uusimme niistä ensimmäiset 30 000 kpl. Saat hyvissä ajoin tietoa postitse, kun mittarinvaihto on kohdallasi ajankohtainen.

Mittarinvaihto ei maksa sinulle mitään. Uusi mittari ei myöskään vaikuta laskutukseen.

Mittarinvaihdot suorittaa yhteistyökumppanimme Eltel Networks Oy, ja mittarit toimittaa Aidon Oy.

Heräsikö kysymyksiä?

Olemme koonneet sinulle alle vastaukset kysymyksiin, joiden uskomme kiinnostavan sinua eniten.

Nostaako sähkömittareiden vaihto asiakkaiden sähköverkon palveluhintoja?

Sähkömittarinvaihto on asiakkaillemme maksuton. Sähkönkulutuksen mittausuudistus on osa normaalia verkon ja palveluiden kehitystyötä, eikä sähkömittareiden vaihto vaikuta verkkopalvelumaksuihin.

Mitä hyötyä sähkömittarin vaihdosta on minulle?

Uuden sähkömittarin ansiosta voit tarkastella sähkönkulutusta, kehittää energiatehokkuuttasi ja säästää sähkölaskussa. Uusissa sähkömittareissa oleva kotiautomaatioliitäntä eli HAN-portti mahdollistaa esimerkiksi sähköauton latausjärjestelmän kytkemisen älypuhelimeen.

  • Uusien älymittareiden mittausjakso on 15 minuuttia ja sähkön kulutustiedot päivittyvät useita kertoja vuorokaudessa Sähkis-palveluun.
  • Mittarissa on HAN eli kotiautomaatoiliitäntä, joka  on reaaliaikainen ulostulo sähkömittarin mittaustiedolle.  Porttiin voi kytkeä esimerkiksi lähettimen, joka lähettää älypuhelimeen reaaliaikaisen kulutustiedon tai porttiin voi kytkeä ohjauksen älykkään sähköauton latausjärjestelmään.
  • Uuden sähkömittarin avulla voit jakaa sähkönkäyttöäsi vaikkapa lämminvesivaraajan ja sähköauton lämmityksen välillä.
Miksi sähkömittarit vaihdetaan?

Vaihdettavat mittarit ovat pääosin yli 15 vuotta vanhoja ja suunnitellun käyttöikänsä päässä.

Uusilla mittareilla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme uusia mahdollisuuksia seurata omaa sähkönkulutustaan sekä muuttamaan sähkönkäyttötottumuksiaan. Nykyiset mittarit eivät myöskään täytä niitä virallisia ominaisuuksia, joita mittareiden tulee täyttää jatkossa.

Miten valmistaudun sähkömittarin vaihtoon?

Kerrostalossa sähkömittarinvaihto tehdään taloyhtiön teknisessä tilassa, ei asunnoissa.  Lähetämme asiasta myös etukäteen tiedotteen kotiosoitteeseesi.

Mikäli sähkömittari sijaitsee sisällä tai muuten sellaisessa paikassa, että mittarin luokse ei päästä, olemme sinuun yhteydessä vaihtoajan sopimiseksi. Varmistathan ennen asennusta, että asentajalla on vapaa ja turvallinen pääsy mittarille.

Kauanko yhden sähkömittarin vaihto kestää?

Asennustyö asiakkaan luona kestää noin 10-15 minuuttia. Kerrostalokohteissa yhden huoneiston osalta vaihtoaika voi olla lyhyempi.

Tuleeko sähkömittarinvaihdosta sähkökatko?
Sähkömittarinvaihdosta tulee noin 10-15 minuutin mittainen katko, joka saattaa näkyä asunnossa hetkellisenä valojen sammumisena.
Saat tiedon mittarinvaihdon ajankohdasta ennakkoon.
Mistä tiedän, vaihdetaanko minun sähkömittarini?

Sähkömittarinvaihto koskee pääosin yli 15 vuotta vanhoja sähkömittareita, jotka ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Emme vaihda vuosien  2019-2023 välillä asennettuja sähkömittareita. Niillä on samat ominaisuudet kuin uusilla mittareilla.

Noin 40 000 sähkömittaria on sellaisia, joita ei vaihdeta tässä yhteydessä.

Mistä tiedän, että sähkömittarin asentaja on oikealla asialla?

Sähkömittarin vaihtamisen suorittaa yhteistyökumppanimme Eltel Networks Oy. Hänellä on tunnistettava työasu päällään, ja hän esittää tullessaan kuvallisen henkilökortin.

Voinko saada uuden sähkömittarin heti?

Sähkömittari tullaan vaihtamaan suunnitellun aikataulun mukaisesti. Valitettavasti emme voi vaihtaa  sähkömittaria aikaisemmin.

Miten saan sähkönmittarin vaihdosta tietoa?

Sähkömittarien vaihtaminen alkaa toukokuussa 2024. Saat sähkömittarin vaihtoajan automaattisesti postitse noin kuukausi ennen vaihtoajankohtaa. Jos aika ei sovi sinulle, voit varata uuden ajan kirjeessä olevan ohjeen mukaan.

Ajankohtaista lisätietoa saat verkkosivuiltamme sekä sosiaalisen median kanavistamme.

Mikä on HAN-portti?

HAN-portti eli kotiautomaatioliitäntä  mahdollistaa reaaliaikaisen ulostulon sähkömittarin mittaustiedolle. HAN-portti mahdollistaa esimerkiksi sähköauton latausjärjestelmän kytkemisen älypuhelimeen. HAN-portin avulla pystyt halutessasi seuraamaan täysin reaaliaikaisesti omaa sähkönkulutustasi. HAN-portti kytketään erikseen. Voit tilata aktivoinnin alla olevalla lomakkeelta.

Mittarilla on RJ12-liitinpaikka, johon asiakas voi kytkeä oman laitteensa.

 

Mitä tietoja HAN-portista on saatavilla?

HAN-portti antaa ulos ASCII-muotoista tietoa. Mittaustietoina tulee mittarin kumulatiiviset energiat pätö- ja loisenergioille, hetkellinen pätö- ja loisteho,  vaihekohtaiset pätö- ja loistehotiedot sekä vaihekohtaiset jännite- ja virtatiedot.

Tarkemmin rajapinta on kuvattu SESKO:n suosituksessa SK 13-1:2022 (pdf)

Miten voin aktivoida uuden sähkömittarini HAN-portin käyttööni?

Sähkömittarin HAN-portti ei ole käytössä asennushetkellä. HAN-portti voidaan ottaa käyttöön tarvittassa.  Käyttöönotto on sinulle ilmainen.

Voit pyytää sähkömittarin HAN-portin käyttöönottoa täältä.

 

Miten taloyhtiö voi varautua sähkömittarin vaihtoon?

Taloyhtiön ei tarvitse tehdä mitään sähkömittarin vaihtoon liittyen. Saat mittarinvaihdon ajankohdan postitse.  Kuitenkin on hyvä varmistaa, että kiinteistön seinässä tai muussa vastaavassa paikassa on KTL1E-avainsäilö ja siellä ajantasainen teknisen tilan avain. Lisäksi on hyvä varmistaa, että sähkökeskuksen valaistus on kunnossa, eikä tilassa säilytetä sinne kuulumattomia tavaroita.

Lue lisää: ohjeet avainsäilöistä.

Mikä on KTL1E-avain?

KTL1E on Yrityssuojeluyhdistys ry:n ylläpitämä valtakunnallinen järjestelmä. KTL1E-avainjärjestelmä varmistaa teleliikenneoperaattoreiden sekä energia- ja vesihuollon omatoimisen sisäänpääsyn kiinteistöihin ja nopeat huoltotyöt. Avaimena järjestelmässä on uusi Abloy Protec2 Cliq, joka mahdollistaa kulkuoikeuksien hallinnoinnin sähköisesti. Tyypillisesti avainjärjestelmä koskee yritys- ja taloyhtiökiinteistöjä.  Lisätietoa.