Katsaus edellisiin vuosiin

Tampereen väkiluvun kasvu, vilkas rakentaminen ja energiatehokkuuden parantaminen ovat muuttaneet ihmisten tapaa käyttää sähköä. Tamperelaista sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti, jotta se pysyy luotettavana ja turvallisena. Autamme sekä asiakkaitamme ja yhteiskuntaa pitämään pyörät pyörimässä halki energiamurroksen ja arjen vaatimusten.

Olemme yksi  Pirkanmaan suurimmista investoijista. Vuosina 2022-23 investoimme 23,3 milj. € verkon kehittämiseen, kuten sähköverkon maakaapelointiin. Se on  9 % enemmän kuin vuosina 2020-21.  Käytännön työt kohteissamme tehdään pääosin pirkanmaalaisella tai suomalaisella työvoimalla.  

Suurimmat hankkeemme vuosina 2022-2023

Pitkäjänteiset investointimme ja verkon kunnossapito ovat jatkuvasti parantaneet sähkönjakelun varmuutta. Viimeisen kahden vuoden aikana panostimme erityisesti näihin:

110 kV voimajohtojen maakaapelointi Länsi-Tampereella 

Korvasimme vanhan voimajohdon Lamminpään ja Myllypuron välillä maakaapeliyhteydellä. Ilmajohtojen ja pylväiden poistaminen vapauttaa maa-alueita kasvavan kaupungin tarpeisiin ja tekee asuinympäristöstä viihtyisämmän.

Sähköasemien laajennukset

Vesilinnan sähköasemaa laajennettiin vuonna 2022 uudella 20 kV kojeistolla ja rakennuksella. Vuonna 2023 valmistui Lielahteen uusi 20 kV kojeisto rakennuksineen. Sähköasemien laajennukset vastaavat koko kaupungin kasvavaan sähkönkulutukseen. 

Jakeluverkon rakentaminen

Ilmajohtoverkon maakaapeloinnit jatkuivat Teiskossa. Kaupungissa verkkoa rakennettiin monissa kohteissa, kuten Lamminpään uusi asuinalue tai Tammelan stadion. Tyypillisimmät kohteet ovat yhden tai kahden muuntopiirin laajennuksia tai saneerauksia.

Faktoja sähköverkkomme kehityksestä vuosina 2022 ja 2023

1

Maakaapelointiasteemme nousi 78 prosentista 81 prosenttiin

Maakaapelointiasteella tarkoitetaan maakaapelin osuutta koko verkkoalueemme sähköjohdoista. Parannamme sähköverkkoa siirtämällä sähköverkkoa maan alle. Maan alla sähköverkko on suojassa sääolosuhteilta, kuten myrskyiltä ja lumikuormilta.

2

Ilmajohtoja muutettiin maakaapeliksi yhteensä 60 km

Aikaisempien vuosien tapaan vanhaa ilmajohtoverkkoa on korvattu uudella maakaapeliverkolla varsinkin Teiskon alueella.

3

Verkkoalueellemme kytkettiin 9200 kpl uusia käyttöpaikkoja

Sähkön käyttöpaikka on tyypillisesti yksi asunto tai liiketila, jonka sähkö mitataan omalla mittarilla.

Kerro, mitä mieltä olet sivusta ’Katsaus edellisiin vuosiin’